ErkkiSeppänen The more you discover, the harder you are to find.

Koirani on aikakone

  • Koirani on aikakone

Disclaimer: Vapaavuorossa esiintyvät tekstini ovat sanataiteellisia pakinoita. Niissä esiintyvät hahmot ja tapahtumat ovat pitkälti kuvitteellisia, kuten lukijanikin.

Siis… vähän mua hävettää tää paljastaa, mutta ei tää oo mitenkään monimutkasta: kato kullanruskee turkki — tommosta tiheetä, vedenpitävää, vähän karkeeta karvaa. Häntä on niinku saukolla, luppakorvat ja tommonen ystävällinen katse. Sillä kato silmäkulmat viittää alaspäin tuolta ulkoreunilta. Niinku ois muka surumieline. Mut ei se oo. Tai harvoin se on.

Moni aina meitä kattoo ja näkee vaan ukon koiransa kanssa. Mää ymmärrän kyllä. ”Katsokaa, ystävät. Sillä on koira. No, eipähän ole ihan yksin. Lemmikkien pitäminen näinä aikoina on tietysti kyseenalaista. Ei ne ole lapsia, eikä ihmisiä.”

Minä tiiän sen. Ei ne ookaan. Ne on ite asiassa ihan muuta. Ne on aikakonneita.

...

Tässä vaiheessa iso osa teistä lopettaa. Jumaliste, mikä hörhö. Fiksuimmat teistä ossaa yhistää tämän siihen Facebookkiryhmään, jossa oli niitä legendaarisia koiria ja jotaki salaliittovouhkausta. Mutta mää en tarkota sitä.

Ärsyttää ku aina vaan pökätään pää ensimmäiseen mielleyhtymään ja jäädään siihen. Nykysivistyny ihminen on niin he-le-ve-tin laiska, ku kaikki on niin nopeeta. Se ensimmäinen mielle, minkä pitäs olla ponnistuslauta ja hyppy tuntemattomaan — niinku hyppäisit mustaan uima-altaaseen jollaki etelän reissulla… on semmonen lämmin kesäyö, ihan turvallista ku se on hotellin allas, mutta on se kuitenki jotaki uutta… ja uimaan jou'ut joka tappauksessa — niin se onki se sinun lapsuuenkodin porras, johon sinä päätät jäähä. ”Että joo, tämä oli tässä — näkkyyhän tästä maailma.” Mutta ei. Ku sun piti lähtä siitä portaalta matkalle. Se oli se unelma niinku oikeesti.

Koirista näkkee meijät ihmiset ihan eri valossa. Ja tarkotan nyt meitä ihmisiä ihan niinku lajina. Homo sapiens. Koira on meijän luomus, josta peilautuu paljon siitä mitä me ollaan. Tai ainaki mistä ollaan tultu. Me oltais jollain tappaa kyllä täällä ilman koiriaki, mutta koirat ei olis. Me ollaan ne tehty ittemme kautta ja ne on meiän heijastuksia silleen. Me ei nähtäis moniakaan juttuja itestämme niin suoraan, jos ei ne näkys tuossa suoraan, vaan meijän pittäis lukia ja erikseen tajuta. Kun katot koiraa nii seon selevää. Kun ne kattoo meitä.

Me ollaan kasvatettu niistä luonnon elukoita ystävällisempiä — me halutaan semmosta, ystävällisyyttä. Me ollaan kasvatettu ne vahtimaan ja puolustamaan meiän kavereita — me halutaan silleen turvaa ja pietään huolta meille tärkeistä hahmoista. Joo ne on kyllä niinku lihansyöjiä ja petojen sukua, mutta perhana samat allergiat ja kaurapuuro niille menee ku meilleki — me ei olla mittään raakalaisia, joille olis ihan sama.

Sitä minä en oikeen tiiä, että mitä sen koiran tottelevaisuus tarkottaa. Koirahan ei oo onnellinen, jos se on ihan valtoimennaan. Että ehkä se jonkullainen tolokku pittäis meilläki olla. Joku kaveri joka välillä vinkkaa, että älä tolleen ku näi on parempi. Katoppa miten koiralle käy, kun se on ihan piittaamattoman luonnon armoilla. Se kuolee hyvin nopiasti tai siitä tulee tappaja. Hyvinki nopiasti.

Mää luulen että me ei haluta näistä meiänkään karvaturreista tappajia. Ne tykkää olla kilttejä, vaikka vois purra multaki sormet poikki. Joku tolokku koirillekki pittää pittää.

Monet luulee, että koira tullee näistä nykysistä susista, että se on niistä kesytetty. Sillä on se latinannimi Canis lupus. Tai ainaki ne aattelevat että niinku yhteinen kantamuoto on ollu siellä luonnossa. Mutta näin ei oo. Tai ohan se kantamuoto lopulta sama ku kissoillaki, mutta just tämä meijän aikakone on oikeasti yhen toistaseksi tuntemattoman ja sukupuuttoon kuolleen susielukan jaloste. Ja tämä on totta, vaikkette aikakonneisiin uskosi. Lukekaa vaikka alan lehtiä.

Sitä ne viisaat ei vissiin ihan vielä tiijä, jotta minkälainen tämä kantamuoto on ollu ja miksi siitä tuli näin hieno elukka. Ehkä seki kertoo jotaki meistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.